Socialt ansvarstagande och miljöpolicy
Som HVB verksamhet har vi ett samhällsansvar som innebär att unga placeras hos oss för att förändra ett beteende där vi också omfattas av lagstiftning och tillsyn. Unga i samhället som är i behov av omsorg och stöd där vi utgår från individens bästa i arbetet, vilket i praktiken betyder att vara lyhörd utifrån den unges förutsättningar.
Kvalitet
Famnia använder sig av ett kvalitetsledningssystem som är knutet till verksamhetens journalsystem. Insatser vi utför behöver planeras, genomföras, förbättras samt kunna åtgärdas vid avvikelser. I arbetet med människor kan det uppstå situationer där den anställde eller den placerade påverkas fysiskt och/eller psykiskt. Därför bedömer vi att det är viktigt att det i verksamhetens kvalitetsledningssystem finns styrdokument samt rutiner som alla medarbetare är införstådda i för att kunna agera rätt i olika situationer i den dagliga omsorgen. I detta ingår det också att följa upp utfört arbete genom brukarenkäter, klagomål/synpunkter, samt att uppdatera oss med ny och befintlig lagstiftning. Således kommer ledning och personal löpande få insikt i hur verksamheten kan förbättras.
Miljöpolicy
HVB Hindås strävar efter att bidra med en så liten miljöpåverkan som möjligt. Med det menas att vi aktivt inhandlar secondhand varor framför nyproducerade varor i den mån det går och som inte tillhör de hygieniska områdena. Vår inredning är primärt inhandlat via secondhand butiker som vi sedan rengjort eller förnyat genom att måla om eller göra andra ändringar. Vi uppmuntrar personal att använda våra bilar i så låg utsträckning som möjligt men har också förståelse för att vi behöver använda bil i det dagliga arbetet med ungdomarna. Inköp av nya bilar kommer framgent vara hybrider eller elbilar. Personal ansvarar för att källsortera matavfall och övrigt avfall och har dialog med ungdomarna om hur och vart mat och föremål skall sorteras. Vår målsättning är att inhandla matvaror efter säsong och minska svinnet genom att anpassa mängden mat till det som förbrukas samt att ta tillvara på resterna. Energiförbrukningen följer vi löpande för att kunna sänka energiförbrukningen genom att ta reda på vilka medel som krävs för att uppnå så liten förbrukning som möjligt. Det kan gälla lampor som är tända, hur hushållsmaskiner används, temperatur i huset osv. I badrum, tvättstugor och toaletter där belysning bara är igång när de brukas är automatisk belysning installerad.
Vår hållbarhetspolicy innehåller
Följa upp fastighetens energiförbrukning
Förankra policyn hos personal och de placerade ungdomarna
Att löpande ta reda på vilka energiförbättringar som är genomförbara
Bra miljöval får prioritet vid nya inköp
Personalmöten, personalresor är inom rimliga avstånd till verksamheten